3. Kosten besparende adviezen

Terug naar ledenvoordeel index

 

Kosten besparende Adviezen

De weg naar lage prijzen 

 

'De weg naar lage prijzen' is een serie artikelen over uitgaven van gepensioneerden.

Waaraan geven gepensioneerden hun geld aan uit en waarop kunnen ze besparen?

Onderstaande artikelen zijn hierover gemaakt.

Als je de weg niet weet, betaal je de hoofdprijs.

Waaraan geven gepensioneerden geld uit?

 

Bij het vinden van de weg naar lage prijzen zijn we uitgegaan van de indeling zoals die ook door NIBUD, ( Nederlands Instituut voor Budgetadvies, een overheidsinstantie) worden gehandteerd.

 website : NIBUD Besparen !

 

Wij kozen daaruit voor u:

 

1. Energiekosten

2. Televisie en internet

3. Streaming diensten (muziek,films,series, games en luisterboeken)

4. Mobiele telefonie

5. Verzekeren

 

De uitgaven voor deze diensten kunnen behoorlijk uit de hand lopen. Echter deze uitgaven kunnen aanzienlijk worden beperkt door:

1. Van tijd tot tijd de diensten die we hiervan afnemen onder de loep te nemen, wegens de snelle veranderingen en uitbreidingen op dit gebied.

2. Een zorgvuldige keuze te maken van wat wij echt willen zien en beluisteren.

3. Enkele van deze diensten gunstig te combineren.

 

 1. Energierekening

 

Een telkens terugkerende belangrijke kostenpost is de energierekening. Daarvoor is het niet verstandig om een overeenkomst voor onbepaalde tijd af te sluiten, want dan betaal je de hoofdprijs. Actief besluiten welke overeenkomst u aangaat met een bewust gekozen leverancier kan substantiële besparingen opleveren:

Wat dan wel?

Een energiecontract van een jaar bij de goedkoopste aanbieder.

Dit kan via een energieveiling van o.a. de consumentenbond en Vereniging Eigen Huis. Van deze laatste moet je dan wel lid worden voor € 27,50 / jaar. Een vergelijkbare prijs kan ook worden afgesloten bij de goedkoopste aanbieder op een aantal objectieve vergelijkingswebsites zoals:

www.gaslicht.com , www.pricewise.nl   of www.easyswitch.nl

Regelmatig lopen er Energiecollectief (veiling) bij de consumentenbond en bij de Vereniging Eigen Huis, waarvoor je vrijblijvend kan inschrijven.

 

Meer informatie gewenst?  klik dan op : Lees verder

 

 2. Televisie en internet

 

Zoals voor alle producten en diensten geldt ook hier dat de kosten worden bepaald door uw persoonlijke wensen. Dus naast de pure kostenvergelijking van de providers met hetzelfde / vergelijkbaar contract is het belangrijk precies te bepalen wat u wilt. Mogelijk dat uw huidige contract meer biedt dan nodig is, waardoor u onnodig duur uit bent.

 

Vaak blijkt, dat na verloop van tijd u niet meer precies weet wat u geleverd krijgt. Dit wordt mede veroorzaakt door pakket / levering wijzigingen door uw provider gedurende de looptijd van het contract. Uit concurrentie overwegingen worden ongevraagd door uw provider de internetsnelheid verhoogd en bepaalde TV zenders verwijderd of toegevoegd.

 

Ook kan het zijn, dat in uw situatie het aantal TV’s, computers / laptops en i-pads, is toe- of afgenomen. Denk hierbij ook aan pieken in behoefte aan internetcapaciteit tijdens het bezoek van kleinkinderen met hun digitale apparatuur en afhankelijk van de leeftijd van uw kleinkinderen aan een zenderpakket als kinder-TV…..

 

Meer informatie gewenst?  klik dan op :  Lees verder

 

 3. Streaming diensten.

 

Voorheen kochten we dvd’s en cd’s van onze favoriete films, series en muziek of huurden deze in een videotheek. Deze tijd ligt alweer geruime tijd achter ons. De videotheken zijn verdwenen. Nu streamen we steeds meer deze content met behulp van internet via onze smart tv, laptop, tablet en mobiele telefoon. Het gevolg is dat er steeds meer streaming services / aanbieders op de markt verschijnen om hun graantje mee te pikken.

 

Meer informatie gewenst?  klik dan op : Lees verder

 

 4. Mobiele telefonie.

 

Bij de keuze voor mobiele telefonie komen nogal wat vragen op u af. Moet u kiezen voor een abonnement inclusief telefoon, voor sim-only, of bent u goedkoper uit met prepaid? En hoe groot moet je bundel zijn? Moet u wel of niet kiezen voor 5G of 4G? Wat kun je er mee? En is uw huidige smartphone wel geschikt voor 5G? Welke provider heeft welk mobiele netwerkdekking?

 

Enig advies hierbij is wel handig. Gelukkig zijn ook hiervoor de nodige vergelijkingsites beschikbaar, zodat u de beste goedkoopste keuze kunt maken.

 

Meer informatie gewenst?  klik dan op :  Lees verder

 

 5. Verzekeringen.

 

De volgende vragen zijn dan aan de orde:

1. Moeten we ons wel of niet verzekeren?

2. Welke verzekeringen zijn (wettelijk) verplicht?

3. Welke verzekeringen zijn niet, misschien, wel zinvol?

4. Welke vergelijkingssites zijn een goede hulp?

5. In hoeverre is iets maar voor een bepaald periode verzekerd?

6. Is alles verzekeren bij de zelfde verzekeraar goedkoper?

7. Is er verschil in hoogte van de premie bij een 1 of 2 persoonshuishouden?

 

Meer informatie gewenst?  klik dan op :  Lees verder

 

 Terug naar ledenvoordeel index